dilluns, 7 de maig del 2007

El cuarto oscuro más oscuro

Els forats negres. Què són? Què fan? De què estàn fets? Aquestes preguntes sempre me les he fet i no només per fer servir 5 accents en 7 paraules seguides!

Un forat negre és una regió de l'espai d'on res no es pot escapar, ni la llum pot escapar-ne.

Un exemple fàcil (extret de http://www.damtp.cam.ac.uk/user/gr/public/bh_intro.html) és al llançar una pilota de tenis a l'aire. Com més fort la llences, més amunt puja. Si la llences molt molt fort, pot arribar un moment que ni torna. La força de la gravetat no és capaç d'atraure-la de nou; aquesta és la velocitat d'escapada. A la terra són unes 7 milles per segon.

Per altra banda, si agafes un cos amb una massa 'm', i li vas reduïnt el volum, la força de la gravetat va augmentant i conseqüentment la velocitat d'escapament. Pot arribar un moment en què aquesta velocitat d'escapament sigui superior a 300.000 m/s, la velocitat de la llum i com que res no pot anar més ràpid que la llum, res no pot escapar d'aquest cos, que és un forat negre.

No es pot saber del cert si n'hi ha o no, ja que no es poden veure (no deixen llum), però es pot 'advertir' que hi són pels efectes que provoquen al seu voltant. Normalment, les galàxies i les constel·lacions es formen al voltant d'un forat negre que les manté. També per fluxos de radiacions d'espectre no visible.


N'hi ha de dos tipus:

1) Un forat negre format per una partícula del tamany d'un àtom, però de milers de masses solars (0,2*10^31 Kg).
2) Un forat negre de poca massa però de volum infinitament gran que té molta gravetat.

El cas és que fins i tot podrien arribar a doblegar el temps. La visió del temps d'una persona allunyada d'un forat negre respecte a una que n'esta relativament a prop, pot ser d'alentiment. El temps es doblega cap al forat negre, com si hi hagués una mena de 'con' i nosaltres fossim una bola. Si la bola comença a caure cap al pendent del con (el temps, la llum) no ens arribarà o ens arribara 'distorsionada'.

Uf... se'm farà massa llarg el comentari. Ja aniré parlant d'aquest tema que dóna molt de sí.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Si t'interessa el tema: "Història del Temps: del BigBang als forats negres." de l'Stephen Hawking.
És un llibre curtet, fàcil d'entendre i amb molts exemples que ajuden a aprofundir en el tema. A més, Hawking és un dels principals ideòlegs d'aquesta teoría dels forats negres, i qui millor que ell per explicar-nos-la.( Si vols, te'l puc deixar..)
Fins aviat! i comenteu els demés, k aquest sí és un tema interessant...